Monday, July 16, 2012

Šivenje za početnike - Sewing for kids

Čini mi se da je i moja ćerka malko zaražena ručnim radom. Čim se latim igala dotrčava da traži i ona da štrika. Pošto je ipak previše mala za pletenje, setila sam se nečeg sličnog što sam pročitala na blogovima. Jednostavno je, a odlično za razvijanje motorike.

Za ovo „šivenje za početnike” vam je potrebno sledeće:
 1. tanjiri od stiropora (najbolje od povrća ili šampinjona, jer se oni na kojima je bilo meso izuzetno teško peru i uvek se usmrde),
 2. jedna deblja i tupa igla (mi koristimo iglu za vunu),
 3. raznobojno predivo ili konac (odlično za smanjivanje količine stash-a).


Iglom probušite rupice gde želite da prođe konac i dajte malom umetniku da uživa. Na ovaj način možete napraviti ram za slike, izvesti razne motive (cvetove, ime, kućicu, auto i slično). Mi smo za sada još u fazi šivenja u krug i usavršavanja tehnike, ali nadam se da ćemo uskoro napredovati.

It seems that the craft bug is going around my family. Whenever I pick up my needles, my daugther runs over to me and demands to knit herself. Since she is still too young for knitting, I remembered something I had read on various blogs. It's a simple idea and great for developing motor skills.

For this "sewing for beginners" you will need the following:
 1. styrofoam plates (I suggest picking those that were used for vegetables or mushrooms, because the ones that were used for meat are extremely difficult to wash and quickly start to smell bad),
 2. one thick needle (we use a yarn needle),
 3. yarn or thread in different colours (great for stash busting).
Use the needle to make tiny holes on the plate and let the little artists enjoy themselves. You can use this technique to make picture frames, embroider different motifs (flowers, the child's name, a car, a house, etc.). We are still at the level of sewing in circles or straight lines, but I hope that we will soon advance to a higher "level".

6 comments:

 1. vec smo odavno zakljucile da je vrlo zabavno biti Kristinina cerka :D a ove prve Emine rucne radove sam videla i uzivo i odusevila se :)))

  ReplyDelete
 2. Heeeeeeeeej,pa i Marta se tako zabavljala ovih dana.Jedino što se ja ne razumem u igle i sl.,pa kad sam ušla u pozamanteriju samo sam tražila najdeblju i najtuplju iglu :-D Kul zanimacija za dečije prstiće

  ReplyDelete
 3. Sjajna ideja! Pokusacemo i mi:)

  ReplyDelete
 4. Tako treba, trening od malih nogu ;-)

  ReplyDelete
 5. Odlicna ideja :)

  Mala je secerko pravi

  ReplyDelete