Thursday, December 9, 2010

Faza kapa

Povremeno čujem od raznih koleginica pletilja da pletu u fazama. Neko ima faze šalova (to je, izgleda, najčešća faza), neko fazu rukavica, a ja, eto, fazu kapa. Ova faza je trajala od proleća pa, evo, sve do sada. Predstavljam vam nekoliko uspešnijih modela dečjih kapica, a u nekom narednom postu biće i kapa za odrasle.


1. Moj prvenac! Naučila sam kako se štrika kapa zahvaljujući YouTube-u, koji je neiscrpan izvor informacija. Cvetić na kapici sam heklala. U sredini ima zlatnu perlicu koja se, na žalost, ne vidi na slici. Kapa je, naravno, ispala plitka, pa sam naknadno doplela ranflu (ja, inače, mrzim da param i učiniću sve da to izbegnem).

         2. Ohrabrena ovim uspehom, isplela sam Eminoj drugarici za Uskrs ovu crveno-belu kapicu sa belim biserčićima u sredini cveta. Koristila sam St. George Catania Color i roditelji male Lenke su vrlo brzo došli sa molbom da učinim nešto sa kapicom jer se rastegla do neopisivih dimenzija, a mala obožava da je nosi. Živeo gumirani konac!

         3. Kapa bez ranfle. Ovo je odlična fora kada pletete kapicu nekome na poklon. Predivo će se svakako raširiti (naročito ako koristite St. George), a dužina se može prilagođavati uvrtanjem ivice. Cvetić heklan, ne naročito uspešan.

         4. Ista fora kod oblika kape, ali je cvet pleten. Uzorak sam uzela iz moje all time favourite knjige "Knitting Over The Edge". Oni koji me malo bolje poznaju uveliko prevrću očima kada pomenem to izdanje, ali sam ja u toj knjizi pronašla toliko dobrih ideja da mogu još dugo, dugo da ih koristim.

        5. Kapica koja je bila namenjena Emi, ali je ispala mala. Kao što rekoh, ne podnosim paranje, pa ću je pokloniti nekom za praznike (i da, sad kad treba, St. George se ne rasteže!). Cvetići opet iz "Knitting Over The Edge".

        6. Moje najnovije delo! Pattern skinut sa Ravelry-ja, jedino što sam morala da dodam još 15 redova u odnosu na "recept", jer je kapa bila suviše plitka.

Eto, drage moje, to je presek jedne faze. U kojoj ste vi fazi?

7 comments:

  1. U fazi svaštarenja:)!
    Kapice su divne, za svaki dan u nedelji po jedna. U stvari fale ti dve, ali brzo ćeš ti to nadoknaditi:)!

    ReplyDelete
  2. Uvek kad neko pokaže više radova imam potrebu da kažem koji mi se najviše sviđa (ne da si pitala, al' eto :) ). Ovde mi je stvarno nemoguće da izaberem, što zbog samih kapa, što zbog same neodoljive manekenke :)))

    ReplyDelete
  3. A jel mogu da se komentarisu fotografije umesto kapa ? :)
    Druga je ... pa nemam reci ! Potpuno ulepsava dan !

    Faza ?! Nikad cula za to :)
    Ja sam uvek u onoj: "Ne mogu da stignem da ispletem sve sto hocu !!" .... :)

    ReplyDelete
  4. Hvala na pohvalama, preneću manekenki, biće jako zadovoljna, pošto obožava da se slika.

    ReplyDelete
  5. Slatkis mamin,kolike oke ima!
    Ne pravim kape jer ih ne nosim.Iskreno najvise volim salove,jer je svaki drugaciji i ne treba mnogo vremena da se zavrsi.

    ReplyDelete
  6. Slažem se sa tobom, Višnja, šalova nikad dosta :)

    ReplyDelete
  7. NIje ni čudo što voliš plesti kapice kada imaš pravu manekenku! :-)
    Moja jedina faza su džemperi, za više od 25 godina koliko pletem još si nisam niti jedan šal oplela, mislim da bih baš mogla ...

    ReplyDelete