Thursday, May 9, 2013

Can Can rukavice iliti umem i ja da ispletem rukavice - I can can knit a pair of mittens

Ovo su moje prve rukavice! Već dugo zavidim drugim pletiljama kako su se odvažile da pletu nešto tako komplikovano, ali nikako nisam imala hrabrosti da se i ja upustim u te vode. Međutim, došlo doba da se i to proba :)
 
Rukavice su namenjene mojoj prijateljici Neveni, mami Eminog najboljeg druga. Jesenas su se odselili u Irsku i mnogo nam nedostaju. Povremeno nam dođu u Novi Sad i te trenutke željno iščekujemo i Ema i ja. Osim toga što se uvek super ispričamo i uporedimo beleške, a klinci obnove svoje prijateljstvo, Nevena me uvek obraduje nečim fantastičnim - časopisima sa mustrama za pletenje. Na tome, kao i na predivnoj knjizi koju mi je prošli put poklonila, sam joj beskrajno zahvalna, jer, kao što je poznato, naše izdavaštvo se tom temom ne bavi. Ili se bavi na nivou iz 1983. godine.
 
Pošto je za rukavice zaista trebalo veoma malo prediva (manje od 50 grama Troitsk Moskvičke na iglama 2,5 mm), odlučila sam da ispletem i kapu. Za kapu je bilo potrebno nešto manje od 75 grama, na iglama 3,5 mm. Kapu sam radila tako što sam na Dropsovom sajtu (link je ovde) našla neku sličnog oblika koja mi se dopala, samo što sam mustru prilagodila pletenici sa rukavica. A mustru za rukavice možete naći ovde, autor je dizajnerka Erica Lomax, a mustra se zove CanCans.
 
 
These are my first mittens! For a long time I have sighed at the sight of my knitter friends embarking on this journey, not having the courage to try it out myself. But, the time has come :)
The mittens are a gift for a friend, Nevena, the mother of my daughter's best friend. Last September they moved to Ireland and we miss them dearly. They do come to Novi Sad from time to time, and both my daughter and me very much look forward to these meetings. Not only do we catch up with the chit-chat and our kids get to spend a great time together, but Nevena always surprises me with fantastic presents - knitting magazines! For that, and the lovely book she brought for me last time, I am so grateful, since the publishing business in Serbia does not have an ear for knitters. At least not since 1983 :(
 
The mittens required a surprisingly small amount of Troitsk Moscow Chic Yarn (less than 50 grams using 2,5 mm needles), so I decided to knit a hat, too. I needed less than 75 grams of the same yarn for the hat (using 3,5 mm needles). I knitted the hat using a pattern of a similar one found on the Drops Garnstudio site (link here), I just adjusted for the cable from the original mittens pattern (which you can find here). The designer's name is Erica Lomax and the pattern is called CanCans.

8 comments:

  1. Cestitam na prvim rukavicama, draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Mislim da sam se sada zarazila i da ću ih isplesti još mnogo!

      Delete
  2. wow bas je profi! i fotografije a narocito rukavice :) ako budem resila da pletem rukavice unajmicu te da ispoziras - bas imas ruke za reklamiranje rukavica :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dogovoreno :) I Ema će mi se pridružiti, ako joj obećaš jednu Kiki bombonu ;)

      Delete
    2. :D moze, i to kesica Kiki bombona (razumem je i ja sam ih obozavala kad sam bila mala :)))

      Delete