Thursday, October 4, 2012

Moj jednogodišnji projekat - A year long project

Prekrivač sam započela prošlog leta i završila ga skoro tačno godinu dana kasnije.
Plela sam sa St. George Tango pamukom, ali na žalost nisam izmerila koliko je prekiravač težak pre ušivanja postave, pa sad ne znam količinu. Prvo je počelo kao ćebence za Emu, onda je Ema porasla, pa je onda trebalo biti veće ćebence, i na kraju je preraslo u prekrivač za njen krevet.

Tokom tih godinu dana sam naučila sledeće:
 1. Uvek je dobro imati u kući jedan ovakav projekat, kojem se možete vratiti kada god neki kraći bude gotov, a vi ne znate šta da pletete. To će vas sprečiti da odjurite u prodavnicu prediva i navrat-nanos kupujete vunu, jer vas „svrbe prsti” (meni se to često dešava).
 2. Uvek je dobro plesti projekte koji se ne ušivaju, odnosni čiji se delovi ne sastavljaju, pa kad jednom završite sa pletenjem, završili ste i sa projektom. Ovaj prekrivač je rađen „Log Cabin” sistemom, tako da kvadrat/pravougaonik nastaje podizanjem očica iz prethodnog.
 3. Uvek je dobro da kada u zemlji Srbiji kupujete predivo gledate da kupite dovoljno, a ne po sistemu „biće toga i kasnije”, jer neće biti. Barem ne iste debljine, boje ili nijanse. To sam naučila težim putem.
 4. Uvek je dobro, a čak i najbolje, kada imate prijateljicu koja je vešta sa šivaćom mašinom, pa može da vam pomogne oko postavljanja prekrivača. Hvala bensedin art na veeeelikoj pomoći sa ovim projektom :)


I started knitting this bed cover last summer and finished it almost exactly a year later.
I've used St. George Tango cotton, but unfortunately I didn't measure the weight of the bed cover before sewing the lining, so I have no idea about the quantity of the cotton used. It first started as a baby blanket for Ema, but then Ema grew bigger, so it was supposed to be a regular blanket, but in the end it turned out to be a bed cover for her room.

During this year I have learned the following:

 1. It is always a good thing to have a project like this around the house - a project that you can go back to after you finish a smaller one and don't know what to do with yourself. This should stop you from running to the closest yarn shop, buying the first thing you get your hands on, because your fingers itch from the lack of knitting (this happens to me a lot).
 2. It is always a good thing to knit projects that don't require sewing pieces of it together. So, when you're finished with the knitting part, you're basically finished altogether. This bed cover was made using the "Log Cabin" pattern, by lifting the stitches of a square/rectangle to make a new one.
 3. It is alway a good thing to buy the whole amount of yarn that you need for a project at once (at least in Serbian yarn shops), and not to rely on the shop having it later as well. Because it won't. At least not in the same colour or weight. Learned it the hard way.
 4. It is always a good thing, and perhaps the best, to have a friend who is handy with the sewing machine, so that she can help you with sewing the lining. Thank you, bensedin art, for all the help with this project :)

16 comments:

 1. Ovo izgleda predivno!!! Svaka cast i tebi i bensedinart! Bilo bi divno videti ga uzivo. Umesto toga, nadam se da ces bar na ravelry-ju postaviti vise slika sa detaljima. Jos jednom, zaista je divan!

  ReplyDelete
 2. bogami ovo je bas bio zahtevan projekat! ali se isplatilo - ovo je celu Eminu sobicu dodatno ulepsalo! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, skroz je u tim bojama kao nameštaj u sobi (biće da sam nameštaj birala u odnosu na budući prekrivač) :)))

   Delete
 3. Prelep je! Žao mi je što mi nisi mama :)

  ReplyDelete
 4. Je l' si to počela štafir da spremaš:)))!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moglo bi i tako da se posmatra :)
   Verovatno ću vrlo brzo opet reći: Što bilo daleko...

   Delete
 5. I ja kazem da je prelep!:)

  Da li postava mora da se stavi?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne mora, ali se pamuk prilično rasteže, a prostirka je velika i teška, pa sam se bojala da će izgubiti oblik. Ovako ga postava (platno i koflin) ipak drže nepomičnim.

   Delete
 6. Koliki je projekat, toliko je i nase divljenje !
  Narocito mi se svidja sto nije pravilni Log, onako od centra.

  ReplyDelete
 7. Vredelo je utrositi godinu rada! Zaista je predivan! Babceha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti :) Ti si prisustvovala samim pocecima nastanka ovog rada :)

   Delete
 8. He he, i mene isto često svrbe prsti ;-) Morat ću započeti nekakav prekrivač. Predivan je, sviđa mi se ta kombinacija boja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti :) A kad porastem, planiram da šijem quiltove poput tvojih :)

   Delete